ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Η Ελλάδα σήμερα


ΑΠΟ ΘΥΣΙΑ ΣΕ ΘΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ



ΑΘΗΝΑ 14-7-2017.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το χρονικό διάστημα 1-10-2013 έως 30-4-2014 για τις οφειλόμενες αποδοχές των εργαζομένων τού Ναυπηγείου που έχουν επιδικαστεί από δικαστήριο υπέρ των εργαζομένων και έχει ασκήσει έφεση η διοίκηση τής εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε ( Ναυπηγεία Σκαραμαγκά). Οι ανωτέρω αποδοχές είναι απολύτως νόμιμες, καίτοι η διαφορά μεταξύ κράτους και εταιρίας υφίστατο και τότε, διότι το αναφερόμενο επτάμηνο είχε λήξει η εκ περιτροπής εργασία που είχε εφαρμοστεί πιο πριν. Η εκ περιτροπής εργασία που εφαρμόστηκε έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τού 2013  ήταν σύννομη παρά τις «κραυγές» τού Σωματείου Τρίαινα, διότι είχε ψηφιστεί σχετικός εφαρμοστικός νόμος τού μέτρου από τα κόμματα τού συνταγματικού τόξου που εκφράζουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Τώρα το Σωματείο Τρίαινα γράφει στην τελευταία του ανακοίνωση ότι για τις νομιμότατες αποδοχές που δικαιούμαστε στο ακέραιο επιχείρησε κατάσχεση των ποσών που αναλογούν από το δημόσιο προς την εταιρία για να καταβληθούν σε εμάς τούς εργαζόμενους, αλλά το κράτος αρνήθηκε αυτήν την κατάσχεση! Κατόπιν αυτού, όπως ενημερώνει το Σωματείο, προχώρησε στην νομική άσκηση ανακοπής κατά τού Δημοσίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας με τον ίδιο σκοπό. Σωματείο και Κατοχικό Μνημονιακό Κράτος είχαν φέρει σε Γενική Συνέλευση τις προάλλες υπουργό τής κυβέρνησης για να εξηγήσει στους εργαζόμενους το σχέδιο επιβολής διαχειριστικής διοίκησης για την αλλαγή τής ιδιοκτησίας και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τού Ναυπηγείου υπέρ των πιστωτών τής εταιρίας. Η εταιρία άσκησε νομικά μέτρα ανακοπής αυτής τής κίνησης στο διαιτητικό δικαστήριο μέχρι να τελεσιδικήσει η διαφορά με το κράτος και επέτυχε φυσικά στον λογικό συλλογισμό της.

Το Σωματείο Τρίαινα ζήτησε, επειδή υπήρξαν έξοδα στην διαδικασία τής ανακοπής κατά τού Δημοσίου των οφειλομένων προς την εταιρία, να καταβάλλει κάθε ένας εκ των άνω των 800 εργαζομένων το ποσό των 15 ευρώ εκ τού επιδόματος αδείας 2017 για την πληρωμή των εξόδων. Η εν λόγω κράτηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που εξέδωσε το Σωματείο την ανακοίνωση, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017! Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι οι αποδοχές τού διαστήματος 1-10-2013 έως 30-4-2014 οφείλονται στο ακέραιο τής καταβολής τους, λόγω λήξης τού μέτρου τής εκ περιτροπής εργασίας, και το δικαστήριο έχει ζητήσει την πλήρη καταβολή τους.

Για ποιο λόγο το κράτος δεν δέχεται την κατάσχεση εις χείρας του για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Πως καταδέχονται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων τού συνταγματικού τόξου να υποβάλλονται οι εργαζόμενοι σε νέες οικονομικές θυσίες με παραδόξως αμφίβολο αποτέλεσμα, όταν έχουν πρωτύτερα τεθεί σε εκ περιτροπής εργασία και από το 2014 και εντεύθεν υπόκεινται σε παραχωρητική εργασία υπό το Πολεμικό Ναυτικό με το 65% των κανονικών τους αποδοχών; Σωματείο «ταξικό, πολιτικάντικο και νεοταξικό»….   
Υστερόγραφο: Στην ανακοίνωση το Σωματείο γράφει εσφαλμένα ως ημέρα αφετηρίας τού επταμήνου την 1-1-2013, ενώ το σωστό είναι 1-10-2013. 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: