ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Η Ελλάδα σήμερα


ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΑΘΗΝΑ 14-8-2018.

Η Κοίμηση τής Υπεραγίας Θεοτόκου Παναγιάς μας είναι η δεύτερη Λαμπρή, μετά την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών τού Χριστού μας. Η στοργική μας Μάνα. Η ενδοξότατη Βασίλισσά μας. Η Υπέρμαχος Στρατηγός τού Γένους των Ελλήνων, με την Σκέπη της παρούσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές και δυσκολίες μας, όπως καταμαρτυρούν θαυμαστά σημεία στην βυζαντινή μας ιστορία, στην νεώτερη ιστορία μας, σε όλους τούς αγώνες τού Έθνους μας.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Βοιωτία, όλοι μας από μικρά παιδιά μάθαμε και λέμε στα παιδιά μας την ιστορία για την σωτήρια επέμβαση τής Παναγιάς μας που έσωσε τον Ορχομενό στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, όταν κατά την διενέργεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, γερμανικά στρατεύματα πέρασαν δίπλα από την εκκλησία τής Παναγιάς τής Σκριπούς. Ξάφνου τα γερμανικά τανκς ακινητοποιήθηκαν χωρίς κανέναν λόγο. Αργότερα ο επικεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων θα καταμαρτυρήσει ότι είδε μπροστά του την Παναγία να εμποδίζει την πορεία των τανκς, με την μορφή της να δεσπόζει σε όλο τον ουράνιο θόλο.

Φυσικά όλοι μας γνωρίζουμε την προστασία τής Παναγιάς μας στην πολιορκία των Αβάρων κατά τού Βυζαντίου μας. Πολύπλευρη και μαζική υπήρξε η συγκέντρωση των βαρβάρων και πολυήμερη η πολιορκία τής Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης. Μεγάλη απελπισία είχε κλονίσει τούς Βυζαντινούς και ηττοπάθεια επικίνδυνη είχε απλωθεί στο λαό. Όμως η μεγάλη Πίστη τού Αυτοκράτορα Ηράκλειου και των Αρχών τού Κράτους, θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών, με την μεγάλη αγάπη τής Παναγιάς μας, δυνάμωσαν τούς προγόνους μας που κατήγαγαν σπουδαία νίκη κατά των Αβάρων και των συμμάχων τους. Σε ανταπόδοση Τιμών προς την Θεοτόκο μας, εψάλη από τούς Πιστούς σε ορθία στάση ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπέρμαχο Στρατηγό μας Παναγία.

Και φυσικά, ανήμερα τού δεκαπενταύγουστου το 1940, οι Ιταλοί τορπίλισαν το καταδρομικό Έλλη που είχε ελλιμενιστεί στην Τήνο για τον εορτασμό τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου. Ο Εθνικός Κυβερνήτης τής Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς είχε λάβει την απόφαση να μην συμμετάσχει η χώρα σ’ έναν πόλεμο, εφόσον δεν υπάρξει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές τής Αντάντ και τού Άξονα ήθελαν την Ελλάδα στο πλευρό τους η κάθε μία, αλλά η απάντηση τού Μεταξά υπήρξε άμεση. Ένα υποβρύχιο κινείται στα ανοικτά τής Τήνου και σπέρνει με τις τορπίλες του τον όλεθρο στο νησί και το θάνατο στο Καταδρομικό Έλλη. Η προσβολή στην Παναγιά και τον Ελληνισμό μας είναι μέγιστη, όπως ακριβώς και η οδύνη από την απώλεια των πρώτων Ελλήνων Ηρώων στις παραμονές τού Β Παγκόσμιου Πολέμου. Τα ευρήματα από τον χώρο τής τραγωδίας απέδειξαν ότι η επίθεση είχε γίνει από το ιταλικό υποβρύχιο Delfino στις 8.25 το πρωί. Η Ελλάς εντατικοποίησε τις προετοιμασίες που είχε ήδη ξεκινήσει από καιρό για να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα και με τη βοήθεια τής Παναγιάς μας, φτάσαμε στο Έπος τού 1940.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α'. Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
http://ethnikistikosagwn.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: