ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Η Ελλάδα σήμερα


ΜΝΗΜΗ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

ΑΘΗΝΑ 24-8-2018.

Μνήμη τού Ιερομάρτυρα, Ισαπόστολου και Εθνομάρτυρα Πατροκοσμά τού Αιτωλού σήμερα. Γεννήθηκε το 1714 στο χωριό Μεγαδένδρο τής ορεινής Τριχωνίδας στην Αιτωλία, από όπου έλαβε το προσωνύμιο Αιτωλός. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώστας Δημητρίου. Σπούδασε στην Αθωνιάδα Σχολή τού Αγίου Όρους και έλαβε το εκκλησιαστικό σχήμα τού μοναχού. Πραγματοποίησε συνολικά τέσσερις περιοδείες, με την ευλογία και την επίσημη άδεια τού Οικουμενικού Πατριάρχη Σεραφείμ Β, κηρύττοντας στον υπόδουλο Ελληνισμό την Πίστη Χριστού. Ο Πατροκοσμάς διέσωσε με τις περιοδείες και τις διδαχές του την Ορθόδοξη Πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα τού υπόδουλου Ελληνισμού, προκειμένου να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό. Αντιμετώπισε αποτελεσματικά και απέτρεψε τούς εξισλαμισμούς των Ελλήνων από τον Οθωμανό κατακτητή και άναψε το φιτίλι τής Μεγάλης Ιδέας για την λευτεριά όλων των υπόδουλων Ελλήνων και όλων των Ελληνικών Πατρίδων. Προέτρεπε τούς προγόνους μας να διατηρήσουν την χριστιανική θρησκεία και την ελληνική γλώσσα, λέγοντάς τους ότι χωρίς αυτά τα δύο διαλύεται η Πατρίδα μας.
Ο Πατροκοσμάς προφήτευσε με την γεμάτη Θεό και Ελλάδα ψυχή του πολύ σημαντικές εξελίξεις τού μέλλοντος, την απόπειρα τού σκοτεινού διαβόλου για κυριαρχία και την ανάσταση τής Μεγάλης Ελλάδος μας. Είπε λοιπόν ο Άγιος μεταξύ άλλων και τα κατωτέρω:
Θα έρθει καιρός που θα φέρει γύρες ο διάβολος με το κολοκύθι του.
Θά ‘ρθει καιρός που θα ζωσθεί ο τόπος με μια κλωστή.
Όταν θα ιδήτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά ύδατα, τότε θα λυθή το ζήτημα τής Πόλης.
Θα σάς επιβάλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά δεν θα προφτάσουν.
Θα βάλουν φόρο στις κότες και τα παράθυρα.
Οι κλέφτες θα λείψουν από τα βουνά, αλλά θα έρχονται μέρα μεσημέρι, ντυμένοι με τα υποδήματα, να σάς ληστέψουν.
Θα έρθει καιρός που θα διευθύνουν τον κόσμο τα άλαλα και τα μπάλαλα.
Θα δούμε και θα ζήσουμε Σόδομα και Γόμορρα στον τόπο μας.
Οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί, γιατί δεν θα έχουν αγάπη στα δένδρα.
Μη χαλάτε τα δάση. Αυτά θα σάς κρύψουν, θα σάς σώσουν. Μην τα χαλάτε, γιατί ο τόπος σας θα γίνει γκρεμίσματα.

Ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός ήρθε σε ρήξη, όπως ήταν φυσικό, με όλους τούς εχθρούς τού Ελληνισμού. Με τούς Τούρκους, με τούς Λατίνους, μα πιο πολύ με τούς Εβραίους, όπως καταμαρτυρούν τα λόγια τού ίδιου τού Πατροκοσμά και αυτός τούτος ο μαρτυρικός του θάνατος. Είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Δέκα χιλιάδες Χριστιανοί με αγαπώσι και ένας με μισεί. Χίλιοι Τούρκοι με αγαπώσι και ένας όχι τόσο. Χιλιάδες Εβραίοι θέλουν τον θάνατόν μου και ένας όχι». Οι Εβραίοι τον κατηγορούσαν ότι ήταν δήθεν πράκτορας των Ρώσων που υποκινούσε επανάσταση. Ο Πατροκοσμάς συγκρατούσε τούς χριστιανούς να μην εγκαταλείπουν τον κυριακάτικο εκκλησιασμό για το παζάρι και τούς έπεισε να μεταφέρουν το παζάρι το Σάββατο, κάτι που εξόργισε τούς Εβραίους. Ο Άγιος πρότεινε να αποφεύγουν οι χριστιανοί τις πονηριές και τις συναλλαγές των Εβραίων. Εν τέλει, οι Εβραίοι, κατά την περιοδεία τού Πατροκοσμά στην Βόρειο Ήπειρο, πρόσφεραν 25000 γρόσια στον Κουρτ Πασά τού Βερατίου για να τον σκοτώσει. Ο τελευταίος έστειλε τον χότζα και τούς ανθρώπους του και τον συνέλαβαν, ενώ κήρυττε στο Κολικόντασι. Οι Τούρκοι κρέμασαν τον Πατροκοσμά από ένα δέντρο και κατόπιν τον έγδυσαν και τον πέταξαν στον Άψο ποταμό το 1779. Το σώμα του χάθηκε και το βρήκε τελικά μετά από τρεις ημέρες ο εφημέριος τού χωριού και το έθαψε στον ναό του.  

Την ευλογία τού Αγίου, Ιερομάρτυρα, Ισαποστόλου και Εθνομάρτυρα Κοσμά τού Αιτωλού να έχουμε. Είθε ο καλός Θεός να μάς φωτίσει τα βήματα στο δρόμο τής Αναστάσεως τής Μεγάλης, Ορθόδοξης και Αληθινής Ελλάδος που πόθησε, εργάστηκε και μάς μίλησε γι’ αυτήν ο Πατροκοσμάς. Αμήν και γένοιτο.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: