ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Η Ελλάδα σήμερα


ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ



ΑΘΗΝΑ 18-3-2015.

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για τον μήνα Φεβρουάριο τού 2015 ενώ βρισκόμαστε ήδη στις 18 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή παραμένουν άλυτα τα προβλήματα προηγούμενων οφειλών προς τους εργαζομένους, οι περιορισμοί στον εργασιακό κύκλο της επιχείρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Ελλάδος και της Ανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηριστική είναι η κατωτέρω ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο των Εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

18-3-2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες- οι ,
Στην προηγούμενη ενημέρωση σας είχαμε αναφέρει ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους του Πολεμικού Ναυτικού μας διαβεβαίωναν ότι εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί μισθοδοσία Φεβρουαρίου.
Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα 18-3-2015 δεν έχει γίνει καμία μισθοδοσία.
Χθες για μια ακόμα φορά επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τον κ. Δημόπουλο όπου μας ενημέρωσε ότι δεν γνωρίζει πλέον συγκεκριμένη μέρα πληρωμής.
Του ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον Αρχηγό του ΓΕΝ κ. Αποστολάκη και αναμένουμε τις επόμενες ώρες να μας καλέσει και να μεσολαβήσει ο ίδιος ώστε να δούμε επιτέλους τους αρμόδιους του Υπουργείου Άμυνας.
Σήμερα το Σωματείο, σε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί με τα Σωματεία της Ναυπηγικής Βιομηχανίας θα δει τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, θα του επισημάνουμε τα προβλήματα του χώρου, όπως και την μη καταβολή των δεδουλευμένων του μηνός Φεβρουαρίου.
Όπως γνωρίζεται χθες συζητιόταν στον Άρειο Πάγο υποθέσεις που αφορούσαν τους συναδέλφους της πρώην Διεύθυνσης του Τροχαίου Υλικού.
Μετά από αίτημα των Δικηγόρων μας ζητήθηκε και πάρθηκε αναβολή για της 17 Νοέμβριου 2015.
Την Δευτέρα 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Αιμοδοσία στα εστιατόρια των Υποβρυχίων στις 8:30 πμ.
Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι σήμερα εστάλει προς κάθε κατεύθυνση Δελτίο Τύπου που τονίζει για άλλη μια φορά τα προβλήματα του χώρου αλλά επισημαίνει και την μη καταβολή των δεδουλευμένων του μηνός Φεβρουαρίου.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου όπως ακριβώς εστάλει:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν έχουν τέλος. Για δύο και πλέον χρόνια η διοίκηση της εταιρείας κρατούσε το Ναυπηγείο κλειστό και αρνείται να μας καταβάλει τις αποδοχές μας.
Από τον Μάιο του 2014 που υπογράψαμε την ειδική συμφωνία με το Π.Ν. ελπίζαμε ότι τουλάχιστον από εκεί και μετά θα παίρναμε έστω τις κουτσουρεμένες αποδοχές μας που αναγκαστικά συμφωνήσαμε με την Πολιτική Ηγεσία παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Όμως και από το σημείο αυτό και μετά, τα προβλήματα δεν έλειψαν. Τους πρώτους μήνες υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών μας. Υπήρχαν, μας έλεγαν τότε, τεχνικά και νομικά ζητήματα. Δείξαμε κατανόηση και υπομονή.
Στη συνέχεια προέκυψε πρόβλημα με την ασφάλισή μας. Πάλι με την επίκληση τεχνικών και νομικών προβλημάτων.
Σήμερα, 10 μήνες από την ανάληψη της κατασκευής των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό έχουμε και πάλι πρόβλημα μισθοδοσίας, η οποία έχει καθυστερήσει αρκετά, και δεν έχουμε καμιά συγκεκριμένη διαβεβαίωση για το πότε θα γίνει.
Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται η καθυστέρηση στην μισθοδοσία μας. Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές, οι υποσχέσεις για το σήμερα ή αύριο, καθημερινά επαναλαμβάνονται. Χωρίς όμως αποτέλεσμα...
Το γεγονός ότι έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση και ίσως ακόμη δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί ή να πάρει αποφάσεις, δεν είναι επιχείρημα που μπορεί να μας πείσει. Δίνουμε στη νέα Κυβέρνηση κάθε πίστωση χρόνου που δικαιούται να έχει. Όμως το κόστος για την κατασκευή των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό έχει προβλεφθεί και το αντίστοιχο ποσό είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό. Επομένως η έλλειψη χρημάτων που επικαλούνται ορισμένοι, δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία.
Γι' αυτό και απαιτούμε από τον κάθε αρμόδιο, άμεση απάντηση.
Και βεβαίως άμεση καταβολή της μισθοδοσίας μας. Οι κουτσουρεμένες αποδοχές μας είναι απολύτως αναγκαίες για την επιβίωση των οικογενειών μας, και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Όμως για λόγους επιβίωσης , είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο.
Πέρα από το άμεσο θέμα της μισθοδοσίας μας, περιμένουμε απάντηση στα βασικά μας ερωτήματα, που έχουμε θέσει πολλές φορές μέχρι σήμερα:
1. Τί θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των Υποβρυχίων; Ο χρόνος πιέζει, αφού σε μικρό ακόμη χρονικό διάστημα τα υποβρύχια ολοκληρώνονται .
2. Πως θα αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την Ε.Ε. σχετικά με την απαγόρευση κατασκευής πλοίων ξένων πολεμικών ναυτικών;
3. Τι θα γίνει με τις εμπορικές δραστηριότητες του Ναυπηγείου;
4. Τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυπηγείου; Θα συνεχίσει να παραμένει ιδιοκτήτης ο σημερινός, ο οποίος το οδήγησε στην σημερινή άθλια κατάσταση;
5. Τί θα γίνει με την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας από την εργοδότριά μας εταιρεία;
6. Τι θα γίνει με την ασφάλισή μας από τον Απρίλιο του 2012;
ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΒΑΣ. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓ.
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: