Ιωάννης Μεταξάς και 28η Οκτωβρίου
Και εκεί στο εικονοστάσι της γενέθλιας γης ημιθέων και ηρώων ξεχωριστή θέση κατέχει η πολυσχιδής προσωπικότητα του Ιωάννη Μεταξά. Στρατηγικός νους αξεπέραστος και πολιτική ιδιοφυΐα παραδεκτή από τον αντικειμενικό κριτή της ιστορίας και την πλειοψηφία των Ελλήνων που κυβερνώνται από την ευγενή συνύπαρξη του εθνικού και του λαϊκού συναισθήματος. Ξεχωριστός Έλληνας που διετέλεσε επιτελικό στέλεχος του Εθνικού μας Στρατού επί των ημερών του Ελευθερίου Βενιζέλου, αν και εγνωσμένων εθνικιστικών και αντιβενιζελικών αισθημάτων. Μόνος εκείνος είχε διαβλέψει την μπαμπεσιά των «συμμάχων» στο μικρασιατικό μέτωπο επιδιώκοντας να ανακόψει την επερχόμενη τραγωδία.
Και ύστερα όταν έμεινε όρθιος μετά από ρεβανσιστικές εξορίες και μέσα σε κλίμα διχασμού και μίσους σχημάτισε το κόμμα των Ελευθεροφρόνων, την γνήσια φωνή των Ελλήνων Εθνικοκοινωνιστών. Για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου όταν η ασυνεννοησία και η φαυλότητα των πολιτικάντηδων της εποχής εκείνης οδηγούσαν την χώρα στα δίχτυα της κομμουνιστικής ανταρσίας την στιγμή που κάλπαζε στον ευρωπαϊκό χώρο ο επερχόμενος Β Παγκόσμιος Πόλεμος.
Και κάπου εκεί, ανάμεσα στις αψιμαχίες των κληρονομικών πολιτικάντηδων, ο Ιωάννης Μεταξάς έλαβε την εντολή σχηματισμού εθνικής κυβερνήσεως με την ανάλογη έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου. Για να περιστείλει και πάλι με κοινοβουλευτική έγκριση κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου σε πνεύμα ενότητος να δημιουργήσει εργατικό δίκαιο, κρατικές υποδομές, συμπαγή πατριωτική νεολαία και ισχυρό εθνικό στρατό.
Παροιμιώδης υπήρξε η πρακτική της προσκλήσεως του Αριστερού συνδικαλιστή Δημητράτου από τον ίδιο τον Εθνικό Κυβερνήτη προκειμένου να υλοποιηθούν κοινά οράματα όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ΙΚΑ, η εργατική πρωτομαγιά και άλλα τινά παρεμφερή. Για να επεκταθούν οι υποδομές στις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά και οι επικοινωνίες και η δημιουργία της ελληνικής κρατικής ραδιοφωνίας. Να επεκταθεί επίσης η ελληνοκεντρική παιδεία που έβαλε στο επίκεντρο την Μεγάλη Ιδέα, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, τον Πατριωτισμό σε κάθε έκφανση της ζωής του Ελληνικού Έθνους. Και από κοντά να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, η περίφημη Εθνική Οργάνωση Νεολαίας που καλλιέργησε τον κοινοτικό τρόπο ζωής και την υπεράσπιση της Ελλάδος στο πεδίο της Στρατιωτικής Τιμής δίχως συμβιβασμούς.
Και ως φυσική συνέπεια όλων αυτών να αναδιοργανώσει τον Ελληνικό Στρατό με σύγχρονους εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις και δομές. Από τα περίφημα οχυρά Μεταξά μέχρι τις Αρχές εθνικής ασφαλείας της χώρας ώστε να διαθέτει ο Εθνικός Κυβερνήτης και η κυβέρνησή του την πλέον έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για την συγκέντρωση των πολεμικών σύννεφων στον ορίζοντα της Ελλάδος.
Και να φτάσει εκείνο το μεγαλειώδες πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 όταν ο Ιωάννης Μεταξάς εμπρός στο κάλεσμα της ελληνικής ιστορίας και την ιταμή πρόκληση του πρεσβευτή της Ιταλικής κυβερνήσεως για την είσοδο του ιταλικού στρατού επί ελληνικού εδάφους απάντησε εκείνο το ατάραχο και ηρωικό Όχι του Έλληνα Στρατιωτικού και Πολιτικού. Εκείνου του αληθινού Ηγήτορα που λίγους μήνες πριν είχε αντιδράσει με την απόλυτη ψυχραιμία στην περίπτωση του ύπουλου βομβαρδισμού του αντιτορπιλικού Έλλη από ιταλικό υποβρύχιο προκειμένου να διατηρήσει την ετοιμότητα του λαού μας, αλλά και την επιλογή του χρόνου αντίδρασης υπέρ των ελληνικών όπλων εκείνο το ξεχωριστό πρωινό. Με την προεργασία του Στρατού μας και την ψυχολογική προεργασία του λαού μας να σμιλεύονται διαρκώς.
Και ύστερα σ’ εκείνο το ιστορικό διάγγελμά του ο Ιωάννης Μεταξάς κάλεσε με απλά λόγια και μεγάλη ελληνική καρδιά τον ελληνικό λαό να πολεμήσει για να υπερασπιστεί τις μανάδες, τα παιδιά, την εθνική αξιοπρέπεια, την ελευθερία της Πατρίδος. Να αποδειχτεί άξιος συνεχιστής της μεγαλειώδους ιστορίας της Ελληνικής Φυλής, όπως ακούμε σ’ αυτά εδώ τα βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=zanjCq9ZXoM&feature=grec_index
http://www.youtube.com/watch?v=CucnoWtPTNg&feature=related
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
http://karachalios-spiros.blogspot.com/
http://ethnikistikosagwn.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου